HTA - Pilot Değerlendirme Ve Geliştirme Programı
Programın Amacı:
Havacılık sektörünün gelişmesi ve hava yoluyla ulaşıma rağbetin artması havayolu şirketlerinin pilot ihtiyacını artırmıştır. Havayolu şirketleri bu ihtiyacı karşılamak için hem sıfırdan pilot yetiştirmek hem de yetişmiş pilot istihdamını artırmak için yoğun pilot seçme programları uygulamaktadırlar. Bu pilot seçme programlarının sivil havacılığın “uçuş emniyeti önceliktir” prensibi gereği bir havayolu şirketi için hayati bir öneme sahiptir. Çünkü pilotlar uçuş emniyetinin en önemli unsurlarıdır. Bu durum pilot seçme ve değerlendirme programlarının bu alanda deneyimli kuruluş ve uzmanlarca yapılmasını zorunlu kılmaktadır.
HTA, Türkiye’nin en önemli havayolu şirketlerinin modern, bilime dayalı, güvenilir ve sivil havacılık otoritelerinin taleplerine uygun pilot seçme-değerlendirme ve geliştirme programlarının planlanma, organizasyon ve uygulamasını başlatmış, bu alanda öncülük yapmış, bunu yıllarca devam ettirmiş ve binlerce pilotun istihdamına vesile olmuş bir kuruluştur. Bu manada ülkemizin en deneyimli ve söz sahibi havacılık psikolojisi kuruluşu olmanın haklı gurur ve onurunu taşıyoruz.
HTA olarak bu deneyim ve birikimlerimizi siz değerli pilot adayları ve pilotluğa gönül vermiş gençlerle paylaşmak üzere bir “Pilot Ölçme, Değerlendirme ve Geliştirme” programı hazırladık. Bu programla amacımız havacılık sektöründeki deneyim ve birikimlerimizi hem havacılık sektörüne kalifiye insan kazandırmada katkı sağlamak hem de pilot olmak isteyen gençlerin hayallerine giden yolda destek olmaktır.
Pilot olmak isteyen ya da bir havayolu şirketine pilot olarak girmek isteyen gençler, bu programla seçme ve değerlendirme sınavlarına benzer bir süreçten geçecekler. Bu sayede şirketlerin sınavlarına girmeden önce eksiklerini tespit edip giderme ve mülakatlara daha hazır bir şekilde girme fırsatını yakalamış olacaklar.
HTA PİLOT SEÇME VE DEĞERLENDİRME PROGRAMI
Seçme ve değerlendirme programları neden önemlidir?
Uçuş emniyeti açısından en önemli bölge kokpit, en kritik kişilerse pilotlardır. Pilotların kokpitte sağlıklı ve emniyetli bir şekilde uçuşu yönetmeleri için CRM adı verilen bir kavram geliştirilmiştir. CRM (Crew Resourch Management) uçuşla ilgili mekanik (uçak, teknik donanım, hava koşulları vs.) ve insanî (uçuş personeli, yolcular, hava trafik kontrolörleri, push-bagçiler, harekât memurları vs.) kaynaklarla bu kaynakların yarattığı stresi yönetmek anlamına gelir. Sivil Havacılık Otoriteleri bütün bu sorumluluğu öncelikle pilotlara vermektedir. Bir pilot, bütün bu kaynakları her zaman ve zeminde etkin bir şekilde yönetebilmelidir. Bunun için güçlü bir beyne, gelişmiş bir kişilik ve davranış profiline sahip olmalıdır. Bütün bu özelliklerin bir sistematik içerisinde ölçülmesi ve değerlendirilmesi gerekir. Seçme ve değerlendirme programlarının amacı bir kişinin bu özelliklere sahip olup olmadığının ya da geliştirilmesi gereken bir yönünün olup olmadığının belirlenmesidir.
HTA PİLOT DEĞERLENDİRME PROGRAMI NEDİR?
HTA Pilot Değerlendirme Programı, HTA-I ve HTA-II adı verilen iki aşamalı bir değerlendirme sürecidir. Bu programla binlerce pilot adayı seçme ve değerlendirmeye tabi tutulmuş ve önde gelen havayolu şirketleri binlerce pilotu bu programla bünyesine dahil etmiştir. Program HTA bünyesinde yıllarca pilot değerlendirme programlarında görev yapmış, deneyimli uzmanlarca yürütülecektir.
HTA-I ve HTA-II sürecinin içeriği nasıldır?
HTA-I aşamasında bazı bilgisayarlı testlerle pilotun zihinsel performansı ölçülmektedir. HTA-II sürecinde ise pilotun ruhsal ve davranışsal profili değerlendirilmektedir.
HTA-I ve HTA-II süreci şu aşamalardan oluşmaktadır:
- HTA-I Öğrenci ve Yetişmiş Pilot Değerlendirme Programı
- HTA-II Öğrenci Pilot Değerlendirme Programı
- HTA-II Yetişmiş Pilot Değerlendirme Programı
- Raporlama ve geri bildirim
- Geliştirme Programı
- Bireysel Çalışmalar
- Grup Çalışmaları
HTA-I SÜRECİ NASIL İŞLİYOR VE İÇERİĞİNDE NELER VAR?
HTA-I sürecinde pilotluğun en önemli kriterlerinden biri olan “beyin gücü” değerlendirilmektedir. Bunun için baraj sayılabilecek zihinsel işlevler bir bilgisayarlı Havacılık Test Bataryası’yla ölçme-değerlendirmeye tabi tutulmaktadır. Batarya seçici dikkat, çoklu dikkat, dikkati sürdürme, bölünmüş dikkat, psikomotor koordinasyon, görsel bellek, görsel-uzaysal beceri testlerinden oluşmaktadır.
Havacılık Test Bataryası
*Öncelikli olarak HTA-I sürecine giren tüm adaylarımıza dört test yapılacaktır.
SÜREKLİ DİKKAT & PROBLEM ÇÖZME (COGNITRON)
Dikkat ve konsantrasyonu ölçmek amacıyla uygulanan bir testtir. Bireylerden aşağıdaki şeklin yukarıdaki şekiller arasında olup olmadığı hakkında karar vermesi istenir. Alttaki şekil 4 saniyelik periyotlarla değişmektedir. Adayın doğru tepkiyi doğru sürede vermesi gerekmektedir.
EŞ ZAMANLILIK BECERİSİ &STRES TOLERANSI (SIMKAP)
Çoklu dikkat ve strese dayanıklılığı ölçen bir testtir. Bireyden sol sütundaki işaretli rakamları sağ tarafta da işaretlemeleri beklenirken bu sırada duydukları soruların cevaplarını aşağıdaki cevap kutusundan seçmesi istenir. Bu sorular 4 işlem matematik, mantık soruları olabilirken, cevabına ekrandaki ajandadan ya da telefon rehberinden bakabileceği (hangi gün nerede olacağı, bir kişinin telefon numarası vb.) sorularda olabilir. Bazen bu soruların cevaplarını belirli
bir zaman geldiğinde işaretlemeleri istenir. Sınav esnasında test için deneme uygulaması mümkündür.
DUYU-MOTOR KOORDİNASYON (SMK)
Psiko-motor beceriyi ölçen bir testtir. el-göz, el-el ve el-göz-ayak koordinasyonu ölçülmektedir. Bireyden kişinin kontrolünden bağımsız olarak da hareket eden dairesel bir üçgeni 3 boyutlu bir odada panel ve pedalları kullanarak yönetmesi ve belli bir açıda tutmaya çalışması beklenir. Sınav esnasında test için deneme uygulaması mümkündür.
SEBAT DEĞERLENDİRME (VIGIL)
Bu test uyaran olan monoton ortamlarda, sürekli takip, sebat ve dikkat düzeyini ölçmektedir. Bireyden belirli bir yörüngede belirli aralıkta hareket eden beyaz nokta çift atlama yaptığı zamanlarda tepki vermesi beklenir. Sınav esnasında test için deneme uygulaması mümkündür.
*İlk dört test sonrası eğer zihinsel işlevlerden daha fazla değerlendirilmesi gereken alan olduğuna karar verilirse ihtiyaca göre aşağıdaki testlerden faydalanılabilir.
YOĞUN UYARAN AKIŞI ve STRES ALTINDA TEPKİ HIZI/KALİTESİ (DT): Reaktif stres toleransını, dikkat bozukluklarını ve hızla değişen sürekli görsel ve işitsel uyaranlar karşısındaki reaksiyon hızını ölçen bir testtir. Bireylerden ekrandaki uyaranlara (renk,ses,görsel) panel ve pedalları kullanarak doğru tepkiyi vermeleri istenir.
ADAPTİF UZAYSAL ALGI TESTİ (A3DW): Bu test uzaysal algı seviyesini ölçmek için kullanılır. Her öğe bir test küpü ve altı karşılaştırma küpü içerir. Her küpün altı yüzünde farklı desenler vardır. Aday altı karşılaştırma küpünden test küpüyle aynı olanı bulmaya çalışacaktır. Sınav esnasında test için deneme uygulaması mümkündür.
Süre: ortalama 30 dk
SEÇİCİ DİKKAT / DİKKAT DÜZEYİ (SIGNAL): Uzun süreli seçici dikkati ölçer. Görsel uyaranlar arasından kritik uyaranların ayırt edebilme yeteneğinin ölçülmesini sağlayan bir testtir. Bireyden ekrandaki hareket halindeki nokta, şekildeki gibi bir kare oluşturduğu zaman tepki vermesi beklenir. Sınav esnasında test için deneme uygulaması mümkündür.
Süre: ortalama 25dk.
GÖRSEL HAFIZA TESTİ (VISGED): Bu test görsel hafıza kapasitesini ölçmektedir. Kişiye belirli bir süre boyunca harita üzerindeki sembollerin konumları gösterilir, daha sonra bu sembollerin konumlarını işaretlemeleri istenir.
Sınav esnasında test için deneme uygulaması mümkündür.
Süre: ortalama 10dk
Test sonuçları değerlendirildikten sonra pilot adayına ayrıntılı bilgi verilmekte ve sonuçlar bir rapor halinde adaya takdim edilmektedir.
HTA-II Süreci NASIL İŞLİYOR VE İÇERİĞİNDE NELER VARDIR?
CRM açısından pilotun beyin gücü kadar kişilik ve davranış profili de büyük önem arz eder. Havacılık Test Bataryasından oluşan HTA-I ile pilot adayının zihinsel performansı, HTA-II ile ise hem kişilik ve davranış profili hem de ruhsal performansını değerlendirilmektedir.
HTA-II sürecinde değerlendirilen yetkinlikler şunlardır:
- Duygu Yönetimi:
Duygu Durum Kontrolü, Duygusal Sağlamlık, Baskı Altında Performans Gösterebilme, Durumsal Farkındalık, Duygusal Tepkilerini Kontrol Edebilme, Stres Yönetimi
- İlişki Yönetimi:
Açık ve Net İletişim, Etkin Dinleme, Karşı Tarafı Anlama, Rol Farkındalığı, Çatışma Yönetimi, Ekip Çatışması, Geri Bildirime Açık Olma
- Etkileşimsel Liderlik:
Ekibin Motivasyonunu Koruma, Otoriteyi Doğru Kullanma, Rol Model Olma
- Genel, Kurumsal ve Mesleki Motivasyon:
Kişisel Özelliklerin Farkında Olma, Gelişime Yatkınlık, Motivasyonda Süreklilik, Öz Disiplin, İş Kurma Bağlılık, Temsil Kabiliyeti, Öğrenme Motivasyonu, Deneyimlerden Öğrenme, Yeniliklere Açık Olma
- Bilişsel Yetkinlikler:
Bilgi Toplama, Analiz Etme, Planlama, Önceliklendirme, Risk Değerlendirme, İnisiyatif alabilme, Karar Verme
HTA-II süreci şu şekilde yürütülmektedir: İki uzman psikolog gözetiminde değerlendirmeye katılacak adaylar önce sosyo-demografik bilgi formunu ve HTA’nın belirlediği bazı ölçekleri doldurmaktadırlar. Sonrasında grup çalışmasına alınan adaylar yetkinliklerin ölçülmesi için geliştirilmiş birtakım yönergeler ve oyunlarla gözlem ve değerlendirmeye tabi tutulmaktadırlar. Grup çalışmalarında tespit edilen veriler bireysel mülakatla teyit edilmektedir.
Bütün değerlendirme sürecinin sonunda adaya özel bir rapor tanzim edilmektedir.
III. Bireysel Geribildirim ve Geliştirme Çalışması
HTA-I ve HTA-II süreçleri bittikten sonra adaya özel tanzim edilmiş rapor kendisiyle paylaşılmaktadır. Adaya genel bir geribildirim yapılmaktadır. Eğer herhangi bir testte ya da yetkinlikte arzu edilen seviyede olmadığı tespit edilirse geliştirmek için hangi programlara ihtiyaç duyduğu kendisiyle paylaşılmakta ve arzu ettiği taktirde geliştirme programına alınmaktadır.
HTA-I’de tespit edilen olumsuz sonuçlar için aday “Brain Enhancement Therapy” ya da “Cognitive Rahabilitation” kapsamına giren bilgisayarlı geliştirme programlarına alınmaktadır. Bu yolla adayın ilgili beyin işlevi güçlendirilmeye çalışılmaktadır.
HTA-II’de tespit edilen olumsuz sonuçlar için ise aday ihtiyaç seviyesinde göre bireysel ve grup çalışmasına alınmaktadır. Bireysel çalışmalarda çoğunlukla gördüğümüz eksiklik performans kaygısı ve buna bağlı stres yönetiminde zorlanmalardır. Bu tür sorunlar için aday bireysel çalışmaya alınır ve performans kaygısını ve stresi yönetme kabiliyeti geliştirilir. Etkileşimsel liderlik, etkin iletişim, meslekî motivasyon, zaman yönetimi, duygusal zekâ, durumsal farkındalık gibi yetkinlikler için de grup çalışmaları ve eğitimleri planlanmakta, adayın bu alanlardaki yetkinlik seviyesinin artırılmasına çalışılmaktadır.
NOT: Başvuru yapmak isteyen adaylar için HTA-I ve HTA-II süreçlerinin ikisine birden ya da ayrı ayrı girebilmektedirler.
Başvuru Koşulları
Kimler Katılabilir?
Pilot adayları, yetişmiş pilotlar (kaptan, first officer), Hava Trafik Kontrolörleri, Kabin personeli vs.
Yer
HTA Eğitim Danışmanlık
Başvuru Nasıl Yapabilirim?
0530 545 54 65 nolu telefondan bilgi için iletişime geçebilirsiniz